Zondag 21 mei, 14.00 uur
Op zondag 21 mei om 14.00 uur geeft Paul Veltman, fotograaf en videomaker, zijn lezing “Fotografie als tijdsbeeld” bij Eindhoven in Beeld. De entree is 2 euro inclusief koffie/thee en natuurlijk een mogelijk bezoekje aan de expositie “Fotografie in Beeld”. Eindhoven in Beeld in het Erfgoedhuis is 21 mei open tussen 13:30 en 16:00 uur.
Het Erfgoedhuis vind je op het voormalige NRE-terrein: Gasfabriek 4, 5613 CP Eindhoven.

De lezing van Paul Veltman:
Deel 1: Introductie van zijn werk als fotograaf, videomaker en docent fotografie, vanaf 1970 actief in Eindhoven. Met opdrachtgevers zoals Philips, de gemeente Eindhoven, VVV Eindhoven, High Tech Campus en diverse andere Eindhovense bedrijven.
In de presentaties zullen enkele korte videofragmenten en fotografische resultaten van zijn werk getoond worden.
Deel 2: Fotografie als tijdsbeeld, de waarde van het vastleggen van het moment. De foto gemaakt in het heden is morgen al het verleden.
Veel fotografen hebben Eindhoven fotografisch vastgelegd en de resultaten van hun werk geven een prachtige terugblik op onze stad. Iedere fotograaf fotografeerde de stad op een eigen manier. In deze lezing zullen diverse fotografen de revue passeren die in Eindhoven actief zijn geweest.
Ook wordt er teruggegaan in de tijd vanaf 1860, toen de fotografie in Eindhoven al was ingeburgerd. Bijvoorbeeld laat een foto uit 1864 de bouw van de Catharinakerk zien, een bijzondere foto omdat in die jaren de fotografie alleen was weggelegd voor beroepsfotografen en welgestelde burgers.
Deel 3: In een video over het werk van Eindhoven in Beeld komen de vrijwilligers aan het woord om te vertellen over hun bezigheden om het heden en verleden zo goed mogelijk voor het publiek inzichtelijk te maken.

 

Zondag 23 april, 14.00 uur
Film 1: “FC De Gender”.
Lezing: Piet van der Putten “Kracht van Fotografie”
Piet observeert dat actief bezig zijn met fotografie je leven enorm kan verrijken. In fotografie komen vier aspecten bijeen: iets betekenen voor de samenleving, intens contact met mensen, je creatief ontwikkelen, en genieten van de technische mogelijkheden van nu. De combinatie van zelfstudie en bezig zijn met “medestanders” in Fotogroep de Gender heeft een rijkdom aan inzichten opgeleverd, die hij graag wil delen.
Film 2: “FC ’t Karregat”.
Film 3: “Fotografiecursussen en -opleidingen in Eindhoven”.
Korte lezing door Marcel Wiegerinck (Fotoclub.nl) “Fotografie cursussen in Eindhoven”
Film 4: “Schoolfotografie in Eindhoven”.
De entree is € 2 inclusief koffie/thee en een mogelijk bezoek aan de expositie.

Zondag 26 maart, 14.00 uur
Fotograaf Kees Martens over zijn werk bij o.a.  het Eindhovens Dagblad en zijn fotoproject Woensel West.
De films die dan draaien:
Galerie Pennings, Portretfotografie en Fotografen en expositie.

Kees Martens

Video-impressie expositie bij Pennings Foundation